Hewitt Studios | Hewitt Studios News - Award-winning Sustainable Architects | Bath, UK
Hewitt Studios are architects, product and urban designers based in Bath, UK. We are passionate advocates of sustainable architecture and socially-responsible design.
News, Architects, Architecture, Bath, Sustainable, Sustainability, Urban Design, Green, Timber, Award Winning, Studio
140
paged,page-template,page-template-blog-standard-whole-post,page-template-blog-standard-whole-post-php,page,page-id-140,paged-9,page-paged-9,eltd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,borderland-ver-1.15, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

News

Scroll down to see the latest news, events and musings from Hewitt Studios

Stephen Fry BD AYA Architect of the Year Awards

Shortlisted for Sustainability Architect of the Year

We are thrilled to have been shortlisted in the B:D Architect of the Year Awards. We are once again finalists in the Sustainability category that we were fortunate enough to win last year.

The shortlisting is based on a portfolio submission of our recent projects including SGS Berkeley GreenKPort and our Flatpack Crosslam Workshops.

The awards will be announced on the 9th March as part of Ecobuild’s Architecture day, at a ceremony to be hosted by Stephen Fry.

We are keeping everything crossed..!

Rushall Organics Off Grid Events Barn Fire Pit Chain Drain

Green Light for Green Barn

Hewitt Studios have recently gained planning consent for the conversion and extension of a redundant agricultural barn at Rushall Organics into a multipurpose events space. The space will act as facility for established rural pursuits such as shooting and fishing, as well as providing an education space from which to promote the farm’s unique ‘Organic’ story.

In line with the ethos of a fully organic farm, this responsible conversion aspires to be an exemplar ‘offgrid’ project, with a ‘zero-carbon’ heating target. The sensitive use of local agricultural building materials and a carefully considered landscape design, ensure that it is respectful of its surroundings, whilst allowing its users to enjoy the sublime hilltop location.

The project is scheduled for completion in 2016.

STEM Sustainable School Running Track Sports Academy

Sustainable School

Hewitt Studios have been working on a concept for a sustainable new education facility designed to support a partnership of schools in the delivery of a broad A-level curriculum.

It will enable the participating schools to offer subjects at partner institutions, resulting in the student staying at their host school whilst still picking up their choice of subject(s), even if their school doesn’t deliver it themselves.

The project will effectively accommodate multiple providers in one location, reducing travel costs, congestion and time for the student, as well as running costs for the providers with a BREEAM-excellent rated facility.

Funding for the proposed facility should be determined by the autumn, with a view to being operational by September 2017.

SERCH Severn Estuary Research Community Hub Bridge Elevation Solar BIPV

SERCH Commended

Hewitt Studios’ proposals for re-inhabiting the old severn road bridge have been Commended in an upcoming RIBA exhibition which seeks to demonstrate how architects can develop innovative methods to create sustainable environments.

The exhibition opens at 18:30 on Monday 15th June 2015 at Benjamin Perry Boat House (Scout Hut), Phoenix Wharf, Lower Guinea Street, Bristol, BS1 6JT.

Tickets can be booked for the opening event via the Big Green Week website.

Aston Cross Housing Tewkesbury Architects Sketch Inverted

Aston Cross Consent

Hewitt Studios are pleased to have gained an outline planning consent for a socially responsible development near Tewkesbury, which includes provision of 11 new low-energy houses, 5 of which are affordable dwellings that will become available to the local community.

The scheme sees detached dwellings of various sizes, linked together by carports, around two informal landscape courtyards. The proposed houses adopt a ‘one and a half’ storey section, with the upper floor occupying the roof void; this arrangement helps to reduce the scale and visual impact of the dwellings, whilst maintaining the steep 45 degree roof pitches characteristic of the local area.

The landscape design incorporates a series of communal and private orchards are planned across the site, tying the development into unique characteristics of the local landscape.